U subotu predstava DIS teatra “Epitaf”

0
479
U organizaciji Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević” iz Kostajnice u subotu 1. aprila DIS teatar iz Banja Luke će u velikoj kino sali odigrati predstavu „Epitaf”.

Predstava: „Epitaf“… Komedija..
Šta: Strip komedija.. Karikaturalna komedija…
Ukratko: Čudna porodica balkanska, živi dobrovoljno u „kokošinjcu“ i uzgaja oružje, mržnju i popisne liste…
Kad: subota, 01. april u 20:00 časova
Gdje: Velika sala Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević”
Trajanje: 75 minuta smijeha
Ulaz: besplatan
Autor: Dora Delbjanko
Režija: Novica Bogdanović

Negdje na Balkanu, u pitoresknom selu, bilo kojem i bilo gdje, jedna se porodica bavi tradicionalnim porodičnim zanatom. Glava te karikaturalne porodice, otac Veselin, zadužuje svoju ženu, kao i sve članove porodice da mu smisle „epitaf” koji će uklesati na vlastitom grobu. Zašto bi jednog dobrostojećeg seoskog gazdu toliko zanimao vlastiti epitaf, a da pri tome ne boluje ni od kakve neizlječive bolesti? Pa zbog zanata!

Cijela je porodica posvećena ubijanju drugih ljudi, zbog koristi, osvete ili tek zadovoljstva i dosade. I tako već nekoliko generacija. I nije onda čudno što Veselin već za života želi znati što će mu pisati na grobu, na koji ce način biti zapamćen njegov lik i djelo. No u takvoj vrsti porodičnog posla nikad ne znaš kad će neko biti brži na obaraču od tebe i ko će na kraju pisati epitafe. Idiličan i superiorno izolovan svijet ove porodice narušava tek iznenadana posjeta čudnovatoga gosta, navodnog slučajnog namjernika Horacija…
Potreba za dobrim epitafom sve je veća, vremena je sve manje a krug potencijalnih korisnika te sjajne rečenice za vječnost se širi……

Bez obzira na satiričnu dimenziju ova karikaturalna drama o iščašenoj porodici postaje metafora obeščašćenosti našeg Svijeta.