Kreditom plaćaju dugove: Kostajnica se zadužuje 350.000 maraka

0
1438

Opština Kostajnica uzima novi kredit kod komercijalnih banaka u iznosu od 350.000 KM, a oko 85 odsto tog iznosa potrošiće na plaćanje dugova od ranije. U službenom glasniku opštine Kostajnica navedeno je da je za izmirenje prenesenih obaveza od novog kreditnog zaduženja planirano 296.026 KM, dok je ostatak od 53.973 KM predviđen za infrastrukturne projekte.

Od ukupno 17 odbornika, protiv ove odluke bila su samo 4 odbornika PDP. Predsednik kluba odbornika PDP u Skupštini Kostajnice Željko Čekić smatra da odluka o zaduženju neće popraviti finansijsku situaciju opštine.

– Dugovi su premašili 10 miliona maraka. Od toga je 7 miliona dug koji je napravila sama opština, dok je ostalih 30 odsto dug njenih ustanova, tako da Komunalno i Dom zdravlja imaju po milion maraka duga, dok sve ostale ustanove, među kojima je i vrtić, imaju zajedno oko milion maraka duga – tvrdi Čekić.

Kaže da je novi kredit veliki udar za lokalni budžet koji iznosi oko 2.600.000 KM.

Dodaje da je ova stranka nekoliko puta predlagala da lokalna zajednica pravi uštede.

– Predložili smo da načelnik sebi i svojim kolegama smanji plate za 15 odsto, da ne kupuje novi automobil, da ukine radno mesto svoga savetnika i šefa kabineta, ali nisu prihvatili – ističe on.

Iz opštine Kostajnica poručuju da situacija nije toliko crna.

Tvrde da im opozicione partije u opštinski dug uračunavaju kredit Komunalnog preduzeća od 1.800.000 KM, koje ove preduzeće samo plaća.

Portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić kaže da ukupna zaduženost ove lokalne zajednice iznosi 17 odsto u odnosu na prihode iz prošle godine.

– Godišnje opština izdvaja oko 330.000 KM za kredite, a ukupna zaduženost je oko dva miliona maraka – kratko je obrazložio Pašić.

U izveštaju o stanju duga na kraju prošle godine navedeno je da ova lokalna zajednica vraća 4 kredita.

To su krediti za izgradnju stambene zgrade od 170.000 KM, potom kredit za kapitalne projekte od 720.000 KM, te projekte po Odluci Skupštine opštine od 900.000 KM.

Međutim, najveći kredit iznosi 1.080.000 KM i podignut je pre 5 godina za otplatu ranijih nepovoljnih kredita.

U februaru ove godine Skupština Kostajnice usvojila je odluku i da se podigne kredit od 58.000 KM kako bi se kupilo novo auto za načelnika Dragu Bundala.

Ukupna zaduženost Kostajnice trenutno je samo jedan procenat ispod dozvoljenog ograničenja od 18 odsto u odnosu na prošlogodišnje prihode.

Inače, Kostajnica je godinama svrstavana među najzaduženije opštine, a jedinstvena po tome što koaliciju čine SDS i SNSD.

Za projekte samo 25 odsto kredita

Od novog kredita od 350.000 KM, samo 25 odsto biće uloženo u kapitalne investicije.

U sufinansiranju razvoja ruralnog poslovanja opština će učestvovati sa 53.973 KM kreditnog zaduženja. To je izgradnja vodovoda Tavija – Gornja Slabinja u dužini i obnova lokalnog puta od 370 metara.

Blic.rs