Saopštenje za javnost OO PDP-a Kostajnica

0
1051
Partija demokratskog progresa želi informisati građane Kostajnice da je 07.09.2017. godine održana 7. sjednica SO-e Kostajnica. Na početku sjednice naši odbornici su ponovo apelovali na odbornike skupštinske većine i načelnika da usvoje naš prijedlog da se smanje plate funkcionerima za samo 15%, da ukine funkcije savjetnika i šefa kabineta koji godišnje koštaju Opštinu preko 100.000 KM i da ne troši toliko na hranu, piće, gorivo i aute.
Načelnik je ovo odbio vrijeđajući našeg odbornika, a odbornici SDS-a, SNSD-a, SP-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SDA i SDP-a su podržali načelnika. Istovremeno, ti isti odbornici su podržali načelnikov prijedlog da se Opština zaduži za novih 350.000 KM, znajući da je naša Opština već prezadužena i da će jedva vraćati već podignute kredite. Tad su naši odbornici predložili da se od tih 350.000 KM odvoji barem 50.000 KM kao pomoć poljoprivrednicima, da barem malo pokriju štete od velikih suša, međutim načelnik je ponovo uvredama napao odbornike PDP-a i sa svojim odbornicima je odbio ovaj naš prijedlog.
Prilikom informacije o Centru za socijalni rad pitali smo zašto Komisija koja odobrava dodatak za pomoć i njegu drugog lica ne radi gotovo cijelu ovu godinu i zašto načelnik neće da plati dugove doktorima koji dolaze u Komisiju. Istakli smo da nas građani mole da se ovo što prije riješi, međutim načelnik je ovo prešutio, a direktor Centra nije ni došao na sjednicu.
Kod informacije o stanju u oblasti zdravstva saznali smo da je Dom zdravlja već sada dužan 1.018.420 KM i da će zbog jako teškog stanja smanjiti prepisivanje lijekova na recepte i da će štediti gdje god mogu. Načelnik nije ponudio nikakva rješenja, a vrlo lako je da smanji platu sebi i svojim pulenima koji se samo šetaju po kafićima i da jadnom i osiromašenom narodu ne naplaćuju sad i ljekove, jer im sve ostalo već naplaćuju.
Kod informacija o školstvu vidjeli smo da je osnovna škola spala ispod 300 đaka i sada je pitanje za koliko godina će spasti ispod 200, Srednja škola je ispod 250, a čuli smo informaciju da četiri razreda završavaju srednju školu, a samo se dva upisuju. Informacija o zapošljavanju nas je upoznala da je 30 radnika manje zaposlenih nego prošle godine, da nas je 980 na birou, od kojih je oko 40% NK i PK, 55% VKV i SSS i 5% VŠS i VSS. Isto tako, upoznali su nas da je do 31.07. zaposleno 102 ljudi, od kojih je 59 zaposleno u Kostajnici, a 43 je zaposleno od Banja Luke do Njemačke.
Prijedlog naših odbornika je bio da načelnik dogovori prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i razgovore sa privrednicima kako bi se ovi ljudi zaposlili i da se zaustavi ovoliki odlazak, međutim načelnik je tada izlazio do kafića preko puta slupštinske sale jer mu je to bilo zanimljivije. Izvještaj o polugodišnjem izvršenju budžeta je pokazao već poznatu činjenicu da će naš naćelnik dati zjenicu oka, ali budžet ne. Isto tako jasno je da neće promijeniti ni način ponašanja.
Budžet za pola godine je veći za 80.000 nego prošle godine i iznosi 1.313.278 KM, a načelnik ne da ni feninga za poljoprivredu, za nova radna mjesta, za mlade, za lijekove, za Komisiju Centra za socijalni rad, za obnovu škole u Petrinji koja je u raspadu itd. Istovremeno, načelniku nije bilo dovoljno ni ovo povećanje prihoda od 80.000 KM pa je potrošio 1.461.891,74 KM. Ovaj podatak nam govori da je načelnik mimo budžeta i Odluke o izvršenju budžeta potrošio više nego što je smio 148.615,74 KM i da dalje nastavlja sa praksom da se sa narodnim parama ponaša kao da su njegove i da će našu Kostajnicu dovesti na prosjački štap, a on otići u penziju kao gospodin, pun ko brod.
Na kraju su naši odbornici postavili odbornička pitanja za presipanje puta u G. Slabinji, zašto puca nov asvalt za koji se načelnik toliko zalagao, zašto ne poprave postojeće puteve i asvalt koje unište dok prave novi, kad će bolesni narod moći dobiti pomoć iz Centra za socijalni rad. Ovom prilikom želimo naglasiti da smo putem predsjednika Borenovića upoznali rukovodstvo Saveza za promjene da načelnik Bundalo svjesno radi na uništenju PDP-a u Kostajnici i da će lično on biti odgovoran za rezultat na sledećim izborima, jer svjesno jača SNSD i njegove partnere.

************

Kraj saopštenja koje je postpisala Predsjednik OO PDP-a Kostajnica Diana Čekić, mr. ecc.