U susret tradicionalnoj “Kestenijadi”: Kesten odavno nije lošije rodio

0
1079

U Bosanskoj Kostajnici, gradiću koji je i ime dobio po kestenu, kestena odavno nije bilo manje. Kestenjaci oko Balja, u kojima se do prošle godine tražilo mjesto više, su prazni. Tek rijetki, prema priči mještana, idu u potragu za ovom delicijom, koju će krajem naredne sedmice puna tri dana slaviti na već tradicionalnoj “Kestenijadi”, na koju putnike namjernike upućuju i već polijepljeni plakati.

Granični prijelaz

– Suša je učinila svoje. Zato ga ima manje. Sitan je, ali zdrav – kaže penzionerka Mirjana Novaković, mještanka sela Petrinja, koja kesten kupi u blizini svoje kuće i prodaje na tržnici kod graničnog prijelaza. Cijena po kilogramu je od tri do četiri marke, mada je na početku sezone koštao čak i pet KM. Za komšije iz Evrope to je sitnica, a za domaće mnogo.
– To je ta cijena, jer da naberem nešto, treba mi najmanje nekoliko sati. Sat do šume, tri sata kupim i dva za povratak kući. Više to radim iz hobija, jer zaista volim prirodu – kaže Mirjana, koja je uvjerena da Bosanska Kostajnica, ako se neko sjeti da kestenjake treba i pošumljavati, neće ostati bez svog brenda.
Kesten je na pijacu donijela i Danica Zec. Bere ga skoro pet decenija i kaže da joj je to solidan izvor prihoda.
– Ko god hoće, može zaraditi. Vremena su takva da se moramo snalaziti, mada će onog poznog biti više, ali će biti veoma sitan. Ima ga malo i zato je skuplji i ne ide ispod tri marke – kaže Danica te dodaje da su Hrvati bolji kupci, jer bez cjenjkanja kupuju na vreće i po desetak kilograma.
kesteni kostajnica

Dvije tone

Takvim se kupcima raduje i mladi bračni par Jajčani, Slađana i Nenad, koji i po nekoliko sati dnevno provedu u berbi kestena. Aleksandar Pašić, portparol Općine Bosanska Kostajnica, najavljuje da će ga ove godine, iako je slabo rodio, na “Kestenijadi” biti podijeljeno najmanje dvije tone.

Čista trampa

Miroslav Vasić, mještanin sela Petrinja, do kestena dolazi na zanimljiv način. On uzgaja kupus i ostalo povrće i s beračima ga mijenja za kesten. Čista trampa u kojoj su sve strane zadovoljne. – Ljudi mi donesu kesten, a ja njima dam kupus ili krompir. Vreća kupusa je oko sedam maraka, a kesten kupujem po dvije marke u otkupu. Marka zarade po kilogramu – kaže Vasić.

Avaz.ba