Kostajnička kestenijada proslavila 20. rođendan

0
361

Kestenijada je tradicionalni festival koji se u čast kestena i jeseni održava u Kostajnici sredinom svakog oktobra. Tako je ova turističko-kulturno-privredna manifestacija proteklog vikenda obilježila i 20. godišnjicu svog postojanja. Miholjsko ljeto i miris besplatnog pečenog kestena primamili su mnogobrojne turiste u ovaj mali grad na desnoj obali rijeke Une.

Izlagači suvenira, voća, meda i ostalih domaćih proizvoda iz cijele regije odazvali su se prodajnoj izložbi u gradskom parku. Predstavljanjem raznovrsne ponude poljoprivredni proizvođači imali su izvrsnu priliku da prezentuju svoje proizvode, prošire potražnju i dobiju povratnu informaciju o ukusu i zahtjevima kupaca.

Takmičenje u kuhanju paprikaša

Tokom Kestenijade posjetioci su mogli pogledati etno izložbe ženski ručnih radova i maštovitih jesenjih korpi osnovaca i polaznika “Male pričaone”. Lokalni umjetnici izrazili su svoje impresije u romantičnim bojama tokom likovne kolonije. Najmlađi učesnici Kestenijade, prvačići, djeca vrtićke i predškolske dobi, ponosno su prodefilovali centrom grada u unikatnim kreacijama koje samo jesen može da inspiriše.

dsc09609

Stariji učesnici pokazali su njegovanje običaja i tradicije kroz folklorne plesove i ojkaču. Manifestacija je začinjena cjelodnevnim takmičenjem 60 ekipa u kuhanju slasnog paprikaša i degustacijom specijaliteta kostajničkog kraja uz muzičku podršku Dubičkih tamburaša.

Organizator Kestenijade 2017. bila je Turistička organizacija opštine Kostajnica, a pokrovitelji opština Kostajnica i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Agroklub.ba