Iz Kostajnice odselilo 379 stanovnika

0
807

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, iz Kostajnice je u protekle četiri godine odselilo 379 stanovnika. Prema podacima kojima Unija raspolaže 2013. godine iz grada je odselilo 30 lica, 2014. godine 34 lica, 2015. godine 30 lica, a 2016. godine 23 lica. Ove godine evidentno je stihijsko iseljavanje iz Kostajnice jer je odselilo čak 262 stanovnika. Da situacija bude još alarmantija u pitanju su nepotpuni podaci, a prema nezvaničnim informacijama samo ove godine sa područja opštine iselilo se gotovo 500 stanovnika.

Najčešći razlozi odlaska, ne samo mladih, nego građana BiH općenito, su ekonomske prirode, zatim zbog nepoštivanja osnovnih ljudskih prava kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje. Građani koji se odluče napustiti BiH kao najčešće razloge za takve odluke navode i “porodične posjete”, ali zapravo je njihova namjera da postanu azilanti u zemljama EU.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH je multietnička, nevladina organizacija (NVO) sa specijalnim konsultativnim statusom pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (ECOSOC) od 1997 godine.Članica je Europskog servisa za građanski inicijativu (ECAS).

U svom sastavu ima 98 lokalnih udruženja-udruga, lokalnih nevladinih organizacija i ostalog civilnog društva u BiH i van njenih granica.