Predstavljamo: Slikar i umjetnik Ana Karan

0
586

„Bezvremenska kreativka“, tako bi ona opisala sebe u dvije riječi. Ana Karan, još jedan kostajnički umjetnik. Iako je u životu radila mnoge poslove, koji nemaju veze sa kreativnošću, uvijek je nalazila vremena da se posveti umjetnosti. Danas joj je to jedini izvor prihoda. Od umjetnosti se danas baš i ne može živjeti, ali ona je jedna od onih upornih, koji u svojim hobijima pronalaze izvor finansija.

Crtanjem se bavi od osnovne škole. Prvu samostalnu izložbu je imala 2005. godine u Banja Luci, kao i na web sajtu www.kostajnica.com, a u martu ove godine, održana je i izložba u Kostajnici, u saradnji sa kolegom Bobanom Rajkovićem.

Svijet stripa joj je otkrio fantastične mogućnosti, pa je crtala za mnoge studentske, dječije i druge listove i časopise, kao i ilustracije za mnoga književna djela. Član je „Udruženja strip crtača Republike Srpske“, a svoje stripove objavljuje u strip magazinu „Parabellum“.

Posao voditelja kreativne radionice u „Centru za mlade Kostajnica“ je bio ne samo posao, već i zadovoljstvo, jer je imala priliku dio svog znanja i umijeća prenijeti na djecu i mlade iz Kostajnice, koji posjeduju zavidnu kreativnost i talenat.

Pored crtanja stripa i karikatura, akvarela, portreta i pejzaža, Ana se bavi i oslikavanjem ikona na drvetu i izradom suvenira, kao i oslikavanjem i brušenjem stakla.

Kreativnosti tu nije kraj. Njene ruke prave i unikatne čestitke, unikatni nakit, razne ukrase, skulpture od gipsa, ali i šiju i oslikavaju materijale.

Njena umjetnička djela kupuju naši, ali i ljudi iz inostranstva, uglavnom putem interneta.