Granični prelaz u Kozarskoj Dubici ostaje otvoren još tri mjeseca

0
394
Na većini graničnih prelaza na sjeveru i zapadu zemlje danas je pojačan intezitet saobraćaja pri izlazu iz BiH. Zadržavanja su do dva sata. Na jugu zemlje pojačan je promet vozila na prelazu Doljani pri ulazu u BiH, a zadržavanja su do pola sata, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba ( Gorana Jakovljevic - Anadolu Agency )

Međunarodni granični prelaz Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica ostaje otvoren  naredna tri mjeseca. Produženje statusa međunarodnog graničnog prelaza na novi period od tri mjeseca utvrđen je 7.novembra na sjednici Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima.

Granični prelaz Kozarska  Dubica – Hrvatska Dubica privremeno je otvoren 14. decembra  2015. godine,  na period od tri mjeseca, sa mogućnošću produženja.

Status međunarodnog graničnog prelaza izgubio je 1.jula 2013. godine na osnovu Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske i kategorizovan je kao stalni granični prelaz za pogranični saobraćaj.

To je rezultiralo gotovo potpunim prestankom prometa ljudi i robe na mostu koji spaja Kozarsku i Hrvatsku Dubicu, a ponovno otvaranje za međunarodni saobraćaj donijelo je  poboljšanje privredi i građanima Kozarske Dubice.

Prema podacima Granične policije Gradiška za devet mjeseci ove godine  međunarodni granični prelaz Kozarska Dubica -Hrvatska Dubica prešlo je  184 hiljade 789  lica.

U tom periodu granicu je prešlo   88 hiljada 229 putničkih motornih vozila, 169 autobusa i 1.798 motocikala

„Ovi podaci govore da je ukupan broj prelazaka međunarodnog graničnog prelaza Kozarska Dubica -Hrvatska Dubica znatno veći nego u istom periodu prošle godine, a najveći broj prelazaka zabilježen je u vrijeme godišnjih odmora u turističkoj sezoni i to u avgustu mjesecu“, kažu u Graničnoj policiji Gradiška.

RTV-KD.com