Parkom prirode protiv deponije nuklearnog otpada

0
343

Zaštićeni park prirode trebalo bi da postanu i dijelovi opština Novi Grad, Krupa na Uni, Kozarska Dubica i Kostajnica. Inicijativu je pokrenulo rukovodstvo opštine Novi Grad, kako bi na Trgovskoj gori u Hrvatskoj pokušali da spriječe odlaganje nuklearnog otpada. Parkom prirode protiv deponije nuklearnog otpada – odgovor je na najavljenu gradnju opasnog odlagališta, samo dva kilometra od Novog Grada.

Pogranično područje, direktno izloženo potencijalnim uticajima opasne deponije, tako bi dobilo poseban status.

Zeleno svjetlo za projekat dala je Vlada Srpske, a urađena je i strateška procjena uticaja na životnu sredinu.

– Došli smo do ideje da bi trebalo pokrenuti zaštitu rijeke Une, posebno zato što je gornji tok na području Federacije već zaštićen. Praktično, to je nacionalni park, kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

– Mi ćemo se svakako uključiti u tom smislu, i daćemo apsolutnu podršku Novom Gradu koji bi bio posebno ugrožen odlagalištem nuklearnog otpada, dodaje načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić.

Mještani žive u strahu, jer Hrvatska očigledno nema namjeru da odsutane od projekta zbrinjavanja opasnih materija u Trgovskoj Gori.

Dodatno brine i činjenica da se novljanska izvorišta vode za piće nalaze nadomak sporne lokacije.

Lokalni zvaničnici smatraju, da bi ovim pitanjem trebalo da se pozabavi BiH.

– Mislim da više težište trebamo prebaciti prema BiH, jer to je problem između država. Mislim da BiH treba da zaštiti svoje građane, naglašava Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

A građani kažu, najavljeno formiranje parka bilo bi od velikog značaja.

Pored toka rijeke Une, park bi obuhvatao i šume pitomog kestena na području opštine Kostajnica, koje su jedinstvene u ovom dijelu Evorpe, pa bi cijela priča mogla da ima i turistički značaj za čitavu regiju.

Sve će biti poznato već početkom proljeća, za kada je najavljen početak projekta.

RTRS.tv