Kostajnici i Novom Gradu donacije Srbije

0
364

Opštine Kostajnica i Novi Grad dobile su po 50 000 evra od Vlade Srbije. Prvi čovjek Kostajnice kaže da će novac biti utrošen za asfaltiranje lokalnih puteva i izgradnju javne rasvjete u selu Mrakodol.

– Nakon današnjeg protokola, mi ćemo u saradnji sa Ministarstvom finansija odraditi svoj dio posla i sredstva utrošiti namjenski – rekao je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

U Novom Gradu odlučili su da novac usmjere u obrazovanje. Renoviraće područne škole u Radomirovcu i Blatni.

– Škola u Radomirovcu je objekat iz 1920. godine. Dosta je dotrajao. Na taj projekat odlazi negdje oko 77 000 KM. Smatramo da je potrebno izvršiti sanaciju krova. Napravićemo rampu za invalide i uraditi kompletno novo grijanje u školi. Drugi projekat je škola u Blatni. To je noviji objekat, izgrađen 80-ih godina. Tu radimo izmjenu stolarije i izgradnju igrališta – otkrio je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Donatorska sredstva od Vlade Srbije u ukupnom iznosu od pet i po miliona evra dobilo je 16 opština u BiH. Od toga pet u Federaciji i 11 u Srpskoj.

– Milion evra je odobreno za opštine u Federaciji. Tu spada i grad Mostar, za koji su predviđena sredstva od 50 000 evra. Ovo su projekti koji imaju malu vrijednost. Najmanji projekti su 50 000 evra, a najveći pojedinačni projekti su od milion evra – naglasio je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Ovo je prvi put da Vlada Srbije na ovakav način pomaže lokalnim zajednicama u BiH. Resorni ministar kaže da će sličnih projekata biti i naredne godine.

EltaTV.net