Šengen od 2019. godine kod Kostajnice

0
716
Evropski parlament je na plenarnoj sjednici u Strazburu podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu. To bi se, prema očekivanju hrvatskih evroparlamentaraca moglo dogoditi već 2019. godine, što znači da bi ulazak u šengensku zonu bio i kod Kostajnice.

Osnovni stav predlagača ove velike promjene u sistemu ulaska i izlaska u EU je da u Uniji ne bi trebalo da ima država drugog reda, te da se zbog toga predlaže da se šengenska zona proširi na Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku.

Hrvatski evroparlamentarci zadovoljni su tom odlukom Evropskog parlamenta i navode da Hrvatska nikada nije imala jasniju političku podršku EP o ulasku u šengenski prostor.

Od Hrvatske se sada očekuje da do kraja sljedeće godine ispuni sve kriterijume za pristupanje Šengen zoni, a na Savjetu je potom da uvaži sve što je napravljeno.

Ulazak u Šengensku zonu je politička odluka za koju je potrebna jednoglasna odluka evropskog savjeta. Taj savjet je poručio da je proces evaluacije Hrvatske još u toku i da se rješavaju određeni nedostaci, ali da je preostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju prijedlog Evropske komisije u bliskoj budućnosti.

Izvor: Agencije