Usvojene akcize, gorivo i putarina poskupljuju za 15 feninga

0
680

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su jutros iza 4 sata set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 KM povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine. Za su bila 22 poslanika iz poslaničkih klubova SDA, SNSD, HDZ BiH i HDZ 1990, dok je protiv bilo njih 20.

Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.

Modifikovani prijedlog seta zakona o akcizama s pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara.

Ključna izmjena u ranije prijedloge odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će prikupljena sredstva isključivo biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Usvajanje seta zakona o akcizama jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te deblokiranje skoro milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH.

Nezavisne.com