Turizam

Bogastvo ribljeg fonda u rijeci Uni pruža mogućnost za razvoj sportskog ribolova. Na području opštine djeluje Sportsko-ribolovno udruženje „Mrena“ Kostajnica, koje gazduje ribolovnim područjem opštine, organizuje akcije poribljavanja, te izdaje dozvole za ribarenje. Preduslovi razvoja ribolovnog turizma su izgradnja ribolovne kuće i mogućnost iznajmljivanja opreme za ribolov.

Šumoviti predjeli brda Balj pružaju mogućnost za razvoj lovnog turizma. Lov na području kostajničke opštine ima dugu tradiciju još od 1947. godine kada je formirano prvo lovačko društvo. Na području opštine djeluje Lovačko udruženje „Balj“ Kostajnica. Ukupna lovna površina je 8,098 ha. Udruženje posjeduje vlastite građevinske objekte: lovački dom i tri lovačke kuće (Mrakodol, Kalenderi, Zastava-Balj), kao i veći broj čeka, osmatračnica, hranilišta i pojilišta. Za razvoj lovnog turizma neophodno je uređenje postojećih lovačkih kuća za prihvat turista.

zgrada_opstineOd antropogenih turističkih potencijala na području opštine nalaze se ostaci praistorijskih naselja, ostaci Rimskog vodovoda i talionice željeza iz doba Rimljana, nekoliko srednjovjekovnih lokaliteta, dva arhitektonska zdanja iz doba Austrougarske (zgrada Opštine i zgrada Magistrata) i tri vjerska objekta (pravoslavne crkve: „Hram Svete Trojice“ i „Hram Svetog cara Lazara“, džamija „Azizija“). Za adekvatnu prezentaciju postojećih lokaliteta i spomenika potrebno je zaustaviti njihovo propadanje, urediti pristup, te ih obilježiti postavljanjem turističke signalizacije.

Tokom godine u Kostajnici se održava nekoliko tradicionalnih manifestacija različitih sadržaja: „Djeca pjevaju hitove“, „Dan opštine Kostajnica“, „Duhovi – krsna slava opštine Kostajnica“, „Lov ribe udicom na plovak“, „Ljetna liga u malom fudbalu“, „Smotra pasa svih pasmina, „Kestenijada“, a u zadnjih nekoliko godina pokrenuto je i nekoliko novih manifestacija, od kojih neke imaju i međunarodni karakter.

Smještajne kapacitete na području opštine Kostajnica čine 2 motela koja su kategorisana od strane Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Povećanje broja smještajnih kapaciteta je moguće izgradnjom bungalova i kampa, te osposobljavanjem zainteresovanih seoskih domaćinstava za pružanje usluga seoskog turizma.

Od uEtno Restorangostiteljskih objekata na području opštine Kostajnica nalazi se 5 restorana sa zadovoljavajućim kvalitetom ponude i usluge. Sobzirom da restorani nemaju u svojoj gastro ponudi tradicionalna jela, potrebno je postojeću gastro ponudu proširiti sa ponudom tradicionalne kuhinje ovog kraja, te na taj način unaprediti ovaj segment turističke ponude.

Statistički podaci govore da se ne može biti zadovoljno postignutim brojem noćenja i obilazaka turista, kako domaćih tako i inostranih, ali posljednjih godina, brojke govore o tendenciji rasta, što je ohrabrujuće. Na području opštine moguće je razvijati seoski turizam u ruralnom dijelu opštine i posebno tranzitni turizam zbog graničnog prelaza.